“Avrupa Birliği ve Türkiye’de, Tüketici Sorunları ve Çözümleri”
5-6 Ağustos 2016 İstanbul,Türkiye
- Yurt içinden gelen bilim insanlarımız, kamu yöneticilerimiz, AB Delegasyonu sektör yöneticimiz ve yurt dışından gelen, görüntülü internet bağlantısı aracılığıyla bağlanan uzmanlar, sempozyuma katıldılar; değerli konuşmacılar, uzmanlık alanlarında bilgi ve deneyimlerini, uygulamalarını seminer katılımcılarına aktardılar. Daha önce, yurt dışından gelmesi öngörülen, ancak Türkiye’de yaşanan terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişiminin yurt dışında yarattığı endişe ve korku seminere doğrudan katılımları engellemiştir. Bu şartlarda video konferans yolu ile çözüm üretilmiştir.
- Yine, özellikle seminerin ikinci gününde, dernek yöneticileri, Tüketici Hukuku, mevzuatı ve uygulamaları üzerinde; tüketici örgütleri olarak, karşılaştıkları sorunları değerlendirildi. Uygulamadaki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde duruldu. Tüketici örgütlerinin daha güçlü ve etkin çalışması için kapasitelerinin güçlendirilmesinin zorunlu olduğu ve kamu yönetiminin, yerel yönetimlerin, bütçelerinden kaynak ayırması gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı.
- Geleceğe dönük daha verimli ve etkin çalışmalar yapabilmeleri için önemli ve değerli veriler elde ettiler.
- Seminerde veriler bilgiler, yapılan değerlendirmeler sonunda:
- Tüketici örgütleri arasında ilişkilerini daha da geliştirilmesi, birlikte çalışma dayanışma adımlarını daha hızlı ve etkin bir şekilde atılması gerektiği;
- Ülkemizin Kamu kurumları ve yöneticileri ile, tüketici politikası üzerinde, karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde değerlendirmeler yapılmasına uygun, AB standartlarına Çok büyük ölçüde uyum sağlamış bulunan mevzuatın olanakları kapsamında:
- Bu mevzuatların yeterince uygulanamıyor oluşunun nedenleri ve sonuçları üzerinde durmak; bunların giderilmesi için birlikte çözüm önerileri aramak;
- Özellikle AB’nin Tüketici Politikasına uyum sağlayacak şekilde:
- Tüketici örgütlerinin kamusal bir faaliyet yaptığının kabul edilmesi;
- Tüketici politikasının belirlenmesi ve uygulanması sürecine aktif katılımının sağlanması;
- Tüketici örgütlerinin güçlenmesi için, finansal kaynak ve daha etkin destekte sağlanması;
- Fiziki ve mekansal destek sağlanması;
- Tüketici Faaliyetlerine vergi muafiyeti tanınması gerektiği üzerinde durulmuş ve bu isteklerin sağlanması için çalışmalarda ısrarcı olunması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
- Uluslararası tüketici örgütleri ile, nitelikli ve sürdürülebilir ilişkiler kurulması ve ortak çalışmalar yapılması için, iletişim ve eşgüdüm sağlanması;
- AB Delegasyonu ve Diğer uluslararası kuruluşların ilgili birimleri ile (Tüketici Politikamızın ve uygulamamızın daha nitelikli, güçlü ve sürdürülebilir yapılanmalara ulaşmak için iletişimi kurulması;
- Türkiye’de, (AB Tüketici politikası ve kararları, uygulamalarıkapsamına uygun bir anlayışla) Tüketici Örgütleri olarak bir çatı altında toplanmayı sağlayacak merkezi bir çalışmanın başlatılması;
- Konfederatif bir yapılanma hazırlığı ve girişimlerimizin yanı sıra;
- Tüketicilere hizmet sunabilme kapasitesine sahip, Yargılama, Ürün ve Gıda güvenliği, Kalite Standardı, Piyasa Gözetimi, Eğitim gibi alanlarda, tüm ilgili kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sendikalar, meslek kuruluşları, Birlikler ve diğer ilgili STK. ların katılımını sağlayacak şekilde bir hazırlık çalışması yaparak; nitelikli hizmet verebilecek olan:
- “Hukuki Yardım Merkezi Projesi” ,
- “Ürün Testi ve Tahlili Vakfı”,
- “Tüketici Eğitimi Vakfı”
- “Tüketici ve Rekabet Hukuku Akademisi” gibi organizasyonlar yapılması; buna yönelik hazırlık çalışmalarının başlatılması ilke olarak benimsenmiştir.
- Tüketicilere hizmet sunabilme kapasitesine sahip, Yargılama, Ürün ve Gıda güvenliği, Kalite Standardı, Piyasa Gözetimi, Eğitim gibi alanlarda, tüm ilgili kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sendikalar, meslek kuruluşları, Birlikler ve diğer ilgili STK. ların katılımını sağlayacak şekilde bir hazırlık çalışması yaparak; nitelikli hizmet verebilecek olan:
“Avrupa Birliği ve Türkiye’de, Tüketici Sorunları ve Çözümleri” Seminerine, aşağıdaki Tüketici Örgütlerinin Başkanı, yöneticileri katılmıştır.: Haşmet Atahan M. Bülent Deniz Aziz Koçal TÜKODER Genel Başkanı Tüketici Birliği Federasyonu TÜDEF Genel Bşk. Yrd. TTH Dönem Sözcüsü Genel Başkanı TÜKODER Bağcılar Şub.Bşk. Sinan Vargı Turhan Çakar M. Hamil Nazik TÜDEF Y.K. Üyesi THD Genel Başkanı TÜKOBİR Genel Başkanı Adana Tüketiciler Der. Necdet Filizoğlu Prof. Dr. Uğur Özgöker Sıtkı Yılmaz Aydın Ağaoğlu TÜKDER Genel Başkanı TÜRDER Genel Başk. BTD Genel Başkanı TUSODER Onursal Bşk Nihat Altay Jale Yanılmaz Musa Karademir Halil Çamalan THAD Gen. Bşk. TBM temsilcisi TÜRDER Y.K.Üyesi TÜKODER G. Sekreteri Cahit Mete Sema Onar Yaktı Muhterem Aslan TÜKODER G.Bşk. Yrd. Samsun T. Koruma D. Bşk. Gölcük TÜKODER Şb. Bşk. Ruhi Orhan Onur Cingil Veysel Yaktı Beylikdüzü Şb. Bşk TÜKODER Üsküdar Şb.Bşk. Tüketiciyi Koruma Der. Seminer programındaki konular, programda yer alan uzmanlar tarafından işlendi. Her hangi bir değişiklik yapılmaıd. Yine kursiyer olarak davet edilen katılımcıların tamamı seminere katıldı. seminer programda öngörüldüğü şekilde yapılmış olup, her hangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmamıştır.